Извинявайте за притеснението, но може ли да ме орянтирате за горната помощ, имам ли право на нея въобще?
Когато бременната жена е осигурена за общо заболяване и майчинство, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.
(3) Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
Глава втора.
СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ПРИ БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ И ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА (ЗАГЛ. ДОП. - ДВ, БР. 69 ОТ 2004 Г.)


 Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато бременната жена е осигурена за общо заболяване и майчинство, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.
(3) Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
(4) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) В случай че бременната жена не е навършила 18 години, дирекция "Социално подпомагане" предприема мерки за закрила в семейна среда съгласно чл. 23 от Закона за закрила на детето.

Извинявайте
Благодаря за отговора, но не за тази еднократна помощ става въпрос. В чл.5а, ал.2 от Закона за семейните помощи пише че имам право ако съм осигурена, но нямам необходимия осигурителен стаж, на еднократна помощ за не повече от 45 дни. За нея питам дали се изисква доход и документи, понеже не е упоменато.
Здравейте,
Искам да попитам еднократната помощ по чл.5а, ал.2 за майчинство без необходимия 12 месечен осигурителен стаж обвързана ли е с дохода на член от семейството, попълват ли се някакви документи и ако се от мен или от счетоводителят на фирмата?
Благодаря за бързия отговор. А останалата част правилно съм я разбрала, така ли?
Здравейте,
Работя на 4 часов трудов договор от 16.01.15г. и съм редовен докторант. От 19.07.15г. съм болничен поради усложнения с бременността, но не съм получавала парично обезщетение,т.к. нямам 6м осигурителен стаж. От 01.11.15г. съм по майчинство, което до колкото съм разбрала ще започна да получавам от 16.06.16г., когато ще направя 12м. осигурителен стаж. Като редовен докторант имам право на еднократната помощ, но се водя осигурена, т.е. няма как да я взема. Въпроса ми е имам ли право на някаква помощ до 16.06.16г. и дали правилно съм разбрала? Съпругът ми взима висока заплата и доходът ни е по-голям от 350лв. на член от семейството.
Предварително благодаря за отговора